Inspiratie·Schrijf doodle

Doodles voor schrijvers

Elke dag iets schrijven? Elke dag een kleine, ontspannen creatieve oefening voor je schrijvershart doen? Elke dag, al is het maar één alinea? Wie kan dat nou, en hoe ga ik dat doen?

Dat is al tijdenlang een dilemma dat ik heb. Ik wil heel graag elke dag iets schrijven. Uit ervaring weet ik namelijk dat alle vormen van creativiteit groeien en bloeien naarmate je er elke dag aandacht aan geeft. Ik weet ook dat je er geen urenlange sessies aan hoeft te wijden. Zelfs een kwartiertje is al voldoende. En dat kwartiertje kan ik altijd wel vinden in een dag.

Ja, en dan komen de belemmeringen. Want zo werkt het creatieve brein ook 🙂 Wat ga ik schrijven, en hoe dan, en hoe vind ik nou elke dag iets om mee te beginnen? En waarom ook alweer eigenlijk? Als ik niet aan mijn lange verhaal, mijn boek-in-wording, kan schrijven, dan hoeft het toch niet? 

Ik was eerlijk gezegd in een een mopperige stemming, jaloers ook, op de creatievelingen zoals tekenaars en schilders, die simpelweg elke dag een schets of een doodle kunnen maken. Of een zentangle. Dat is trouwens heerlijk om te doen, maar dat terzijde. “Zij hebben het makkelijk, er zijn zoveel dingen die je dan elke dag kunt doen.” 

Ook die creatieve mensen worstelen met dezelfde belemmeringen natuurlijk. Dat weet ik best, maar als je in zo’n mopperige het-is-niet-eerlijk-stemming verkeert dan wil je dat niet horen. Afijn. Op een dag dat ik in een veel beter humeur verkeerde realiseerde ik me ineens dat ik als schrijver natuurlijk echt ook een simpele manier heb om elke dag een “doodle’ te schrijven

Het bestaat echt – ook voor schrijvers

“Oh ja?” hoor ik je denken. “Hoe dan?” Er is een uitgangspunt nodig, een handreiking, die je aan het schrijven zet. Iets dat je fantasie prikkelt, waardoor je zin krijgt om woorden te verzinnen en ze aan papier toe te vertrouwen. 

Zelf ben ik erg visueel ingesteld, dus ik neem het liefst een foto of een mooie illustratie. Ik heb op Pinterest een hele verzameling. Prachtige illustraties die een sprookjesachtige sfeer uitstralen. Dan rolt er bijna vanzelf een mini-verhaaltje uit mijn pen – of uit mijn vingers als ik achter de computer zit om te schrijven 🙂 Er staat een doos met kaartjes uit verschillende Dixit spellen op mijn bureau, dat vind ik persoonlijk een geweldige inspiratiebron. Een prachtig of intrigerend woord, of een quote kan overigens ook een mooi begin zijn.

Elke dag een schrijf-doodle

“Oké, hoe ga ik dat dan doen?” vraag jij je nu af. Neem die foto, die tekening of dat woord dat je voor je hebt. En schrijf iets korts. Net zo kort of lang als waar jij op dat moment tijd & energie voor hebt. 

Regels? Geen! 

Moet het mooi zijn, een klein pareltje, een mini-meesterwerk? Niet dus. 

Het gaat om het schrijven. Woorden op papier zetten, je creatieve brein uitdagen. Niet te veel, en er vooral voor zorgen dat je er niet al te veel bij nadenkt. Alsjeblieft? Want dat nadenkende hoofd geeft al snel veel te veel belemmeringen en dan heb je niks. Geen doodle, geen goed gevoel, geen mini-verhaaltje. Nadenken mag je weer als je je speelkwartier hebt gehad. Vertel dat maar tegen je kritische stem die je probeert tegen te houden 😊 dat doe ik ook regelmatig.

“Is het niet erg koud daar?”

Zal ik je nu een voorbeeld laten zien? Een gesprekje tussen twee in ijsblokjes ingevroren dinosauriërs.

Het kaartje uit een van de Dixit-spellen

“Hoi!”

“Hallo. Uh … is dat niet erg koud daar?”

“Nee hoor, niet als je op z’n kop hangt.”

“Misschien moet ik dat ook eens proberen.”

“Als ze zo gaan drinken lukt dat vast wel…”

“Oh ja, inderdaad. Leuk, daar ga ik!”

De foto is van het kaartje dat ik pakte uit één van de Dixit-spellen. De zinnetjes heb ik laten ontstaan, in 5 minuutjes. Ik schreef ze met pen in mijn dagboek, in twee verschillende kleuren 😄 Is het een meesterwerk? Nee hoor. Gaat het ergens over, kan ik het gebruiken voor mijn boek? Welnee. Heb ik er plezier in gehad? Ja zeker, ik vond het heerlijk om te doen. Eigenlijk zou ik er nu nog wel op door kunnen schrijven. 

Voortborduren

En jij? Wat zou jij schrijven als je dit kaartje zag? Of zou je door willen borduren op die paar zinnetjes van mij? Voel je vooral vrij om dat te doen. Ik hoop dat je in elk geval nu beter begrijpt wat ik bedoel met die doodles voor schrijvers.

Misschien is er bij jou nu ook iets gaan borrelen. Heb je zelf een idee gekregen om zelf je elke-dag-schrijfmoment te creëren. Ik zou het ontzettend leuk vinden om dat van je te horen. Wat het ook is, ik hoop dat je er boven alles plezier in hebt.

Liefs, Maureen 😘

Doodles voor schrijvers

Een gedachte over “Doodles voor schrijvers

Geef een reactie Reactie annuleren