Inspiratie·Verhalen

De twee pluizige egels en de jampot

Wist je dat mijn andere passie Junk Journaling is? Handgemaakte boeken maken met prachtige papiertjes. In die community is in december een hele leuke traditie in het leven geroepen door Barbara en Luise: #dephemerember. Elke dag in december krijg je een prompt om iets te creëren in je journal. Deze keer leek het mij een leuk idee om dat in de vorm van een verhaaltje te doen. Met plezier stel ik jullie voor daarom voor aan:

De twee pluizige egels en de jampot

Hegje de Egel trippelde op zijn gemak de tuin binnen. Het had pas geregend, dus er zouden genoeg lekkere, vette regenwormen voor hem te vinden zijn. Hij kwam hier graag. De mensen-mevrouw van het huis was aardig voor Hegje. Ze had hem zelfs een keer gered. Hegje rilde toen hij eraan terugdacht. 

“Wat deed ik toen ook al weer? Oh ja, ik had een nestje mieren ontdekt.” Wriemelend in de aarde ging hij helemaal op in het zoeken naar de lekkernij, tot ineens zijn achterpootje begon weg te glijden. Hij probeerde nog terug te krabbelen, maar voor hij het wist tuimelde hij een eindje naar beneden. Beduusd keek hij om zich heen. Het kommetje waar hij in terecht was gekomen was glad en te diep om er zomaar uit te klimmen. Verdrietig rolde hij zich op tot een balletje, hopend op een wonder dat hem hier weer uit zou halen. 

“Hé, lief egeltje, wat doe jij hier? Ben je in de fontein gevallen? Kom, ik haal je er wel uit.” De vriendelijke, zachte stem van de mevrouw klonk Hegje als muziek in de oren. Ze pakte hem zachtjes op. Hegje probeerde zijn stekels zo stil mogelijk te houden, want hij wilde haar niet bezeren.

“Zo, hier kun je weer veilig rondscharrelen,” zei ze. Hegje keek even naar haar op, wiebelde met zijn snuitje om haar te bedanken. Daarna glipte hij snel onder een struik. Daar zocht hij wat torretjes om te eten terwijl hij nog bijkwam van alle schrik.

“Nee, dat gaat me vandaag niet gebeuren,” zei hij zachtjes. Dit keer viel zijn oog op iets glimmends in de verte. Hij trippelde er heen. Het ding was hoog maar wat de aandacht van Hegje meteen vasthield was dat er paddestoelen in zaten. 

“Die gaan er wel in, na al die fijne kevertjes van net,” dacht Hegje. Met zijn snuit duwde hij tegen het ding, zoekend naar een opening.

“Joehoe!” klonk het achter hem. Hegje draaide zich geschrokken om. Met zijn stekels stootte hij tegen het glimmende ding met de paddestoelen. Luid rinkelend viel het ding om. Hegje keek achterom. Tot zijn grote blijdschap was het ding nu open. Het glinsterende dopje was eraf gesprongen door de val.

“Joehoe, hier ben ik dan!” werd er weer geroepen. Hegje herkende nu de stem van Snuitje, die zichzelf meestal introduceerde als Mister Hedgehog. Even was hij in twijfel. Snuitje zou zeker ook paddestoelen willen zodra hij ze zag. Hegje zuchtte. Al die paddestoelen helemaal alleen opeten, nee, het waren er toch teveel. Bovendien was het gezelliger om samen te smikkelen. Zijn aandacht was meteen weer afgeleid. Hegje kon het niet laten om zijn snuit in de pot te steken om te zien of hij bij de paddestoelen kon komen.

“Zeg, wil je me niet meer kennen of zo?” klonk het een beetje geïrriteerd. “Oh, wat heb jij daar? Lekkernijen?” Snuitje klonk meteen een stuk vriendelijker. 

“Ja, paddestoelen. Ze ruiken heerlijk,” zei Hegje. Het water liep hem in de mond. Hij had zich inmiddels omgedraaid. “Maar, wat is er met jou gebeurd?” Rondom de stekels van Snuitje zaten wollige plukjes draad. 

“Prachtig, vind je ook niet?” Snuitje leek heel tevreden met zijn nieuwe pluizige uitdossing. “Gevonden, in een tuin hier even verderop. Het zit heerlijk. En de kleur past zo goed bij mijn stekels.” 

Hegje zei niets. Hij moest er nog even aan wennen. “Zullen we een paddestoel proberen?” zei hij dan maar, om de stilte te doorbreken. 

“Omdat je zo aandringt,” zei Snuitje. Samen trippelden ze naar de glimmende glazen pot. Om beurten peuterden ze er een sappige paddestoel uit. Hegje had gelijk gehad, er waren meer dan genoeg paddestoelen voor hen allebei.

“De laatste…” verzuchtte Hegje. Zijn buikje was rond. Nu had hij zin in een middagslaapje. “Ik ga een fijn plekje onder de struiken zoeken,” zei hij tegen Snuitje. Hij keek nog eens naar de pluizige draadjes. “Mag ik?” vroeg hij aarzelend. 

“Wat? Een middagslaapje doen? Natuurlijk,” zei Snuitje. Hegje antwoordde niet. Hij liep wat dichter naar hem toe en snuffelde aan het wollige draad.

“Oh! Ja, natuurlijk. Je wilt ook van die fijne pluisjes in je stekels. Weet je wat, ik haal er wel een paar voor je. Er lagen er nog veel meer. Zoek jij maar alvast een lekker plekje uit. Voor twee, dan kom ik erbij liggen.”

Zo gezegd, zo gedaan. Niet veel later lagen er twee tevreden egeltjes versierd met pluizige draadjes opgerold onder de struik.

“Ach, kijk nou, zo schattig,” zei de mevrouw zachtjes. “Maar waar hebben ze die draadjes nou vandaan?” vroeg ze zich af. “ Zouden ze er last van hebben? Nee, ik denk het niet. En het is vast lekker warm voor ze,” bedacht ze. 

Voor ze weer naar binnen ging pakte ze de jampot van het terras. “Boefjes, jullie hebben mijn paddestoelen gepikt.” Ze glimlachte. “Ik hoop dat ze lekker waren. Maar volgende keer zet ik wel weer een schaaltje melk buiten. Dan kan ik lekkere   paddestoelensoep maken voor mezelf. ” 

Van onder de struik klonk een tevreden zucht. “Dat lust ik ook wel,” murmelde Hegje, en sliep weer verder, dromend van alle lekkernijen die hij nog zou gaan vinden in de tuin.

De eerste prompt voor dephemerember is ‘Mason Jar & Fluff’ gecombineerd met deze prachtige egel-illustratie

Dit verhaal is dus geïnspireerd door de creaties en de #dephemerember2022 prompts en van Barbara @49dragonflies en Luise @LuiseHeinzl JunkJournalArt Alle informatie vind je op YouTube (in het Engels en bij Luise ook in het Duits trouwens). Het kanaal van Barbara @49dragonflies en dat van Luise @LuiseHeinzl JunkJournalArt. Veel plezier!

PS: een mooie versie in PDF kun je (in december 2022 nog) gratis downloaden in mijn Gumroad winkel. Wel even bij ‘bedrag’ een 0 (nul) invullen anders werkt het niet. https://deverhalentuin.gumroad.com/l/twofluffyhedgehogs.

Geef een reactie Reactie annuleren