Schrijfsprankjes: de manier om elke dag te (blijven) schrijven

Schrijfsprankjes: de simpele en leuke manier om elke dag te (blijven) schrijven

Elke dag iets schrijven? Elke dag een kleine, ontspannen creatieve oefening voor je schrijvershart doen? Elke dag, al is het maar één alinea? Wie kan dat nou, en hoe ga ik dat doen?
Dat is al tijdenlang een dilemma dat ik heb. Ik wil heel graag elke dag iets schrijven.
Uit ervaring weet ik namelijk dat alle vormen van creativiteit groeien en bloeien naarmate je er elke dag aandacht aan geeft. Ik weet ook dat je er geen urenlange sessies aan hoeft te wijden. Zelfs een kwartiertje is al voldoende. En dat kwartiertje kan ik altijd wel vinden in een dag.

Belemmeringen

Ja, en dan komen de belemmeringen. Want zo werkt het creatieve brein ook. “Wat ga ik schrijven, en hoe dan, en hoe vind ik nou elke dag iets om mee te beginnen? En waarom ook alweer eigenlijk? Als ik niet aan mijn lange verhaal, mijn boek-in-wording, kan schrijven, dan hoeft het toch niet?”
Ik was eerlijk gezegd in een een mopperige stemming, jaloers ook, op de creatievelingen zoals tekenaars en schilders, die simpelweg elke dag een schets of een doodle kunnen maken. Of een zentangle. Dat is trouwens heerlijk om te doen, maar dat terzijde. “Zij hebben het makkelijk, er zijn zoveel dingen die je dan elke dag kunt doen.” Ook die creatieve mensen worstelen met dezelfde belemmeringen natuurlijk. Dat weet ik best, maar als je in zo’n mopperige het-is-niet- eerlijk-stemming verkeert dan wil je dat niet horen.

Een positieve wending

Afijn. Op een dag dat ik in een veel beter humeur verkeerde realiseerde ik me ineens dat ik als schrijver natuurlijk echt ook een simpele manier heb om elke dag een “schets’ te schrijven. Het bestaat echt – ook voor schrijvers.
“Oh ja?” hoor ik je denken. “Hoe dan?
Er is een uitgangspunt nodig, een handreiking, die je aan het schrijven zet. Iets dat je fantasie prikkelt, waardoor je zin krijgt om woorden te verzinnen en ze aan papier toe te vertrouwen. Zo kwam ik op het idee van de schrijfsprankjes

Schrijfsprankjes?

Zelf ben ik erg visueel ingesteld, dus ik neem het liefst een foto of een mooie illustratie. Ik verzamel al lange tijd interessante foto’s van websites zoals Unsplash en Pexels. Van die foto’s waar er eigenlijk meteen een idee in mijn hoofd ontstaat. Of waarbij ik gelijk een flard van een dialoog bij hoor in mijn hoofd.

Ik vond het hoog tijd om die foto’s, de schrijfsprankjes, te gaan delen. Op mijn blog komt een serie berichten die jij ook kunt gebruiken als sprankjes inspiratie.

Sprankjes inspiratie

Elke foto is een beginnetje. Een sprankje inspiratie. Dat woord alleen al is inspirerend, vind je ook niet? Sprankelend, fonkelend, glinsterend, woorden die voor mij heel mooi passen bij inspiratie.

Hoe werkt het?

Schrijfsprankjes dus. Hoe werkt het? Het is eigenlijk heel simpel. Je neem de foto als uitgangspunt, laat je fantasie de vrije loop. Kijk wat er in je opkomt – verwerp vooral die eerste gedachte niet – en ga dan schrijven.
Net zo kort of lang als waar jij op dat moment tijd & energie voor hebt.

Regels? Geen!

Moet het mooi zijn, een klein pareltje, een meesterwerk? Absoluut niet dus. Het mag natuurlijk wel 😉 maar het niet je uitgangspunt. Het gaat om het schrijven.

Ik zou zeggen: maak een kwartiertje vrij per dag en schrijf iets. Je zult versteld staan van hoe de dingen die je schrijft toch langzaam doordruppelen in je ‘andere grote project’. Of je plotseling een idee geven voor wat je nog meer wilt schrijven. Het zet als het ware de deuren open voor je creativiteit om te gaan stromen.

Daag je creatieve brein uit

Woorden op papier zetten, je creatieve brein uitdagen. Niet te veel uitdaging, want dat werkt ook weer niet.
Zorg er vooral voor dat je er niet al te veel bij nadenkt. Alsjeblieft? Want dat nadenkende hoofd geeft al snel veel te veel belemmeringen en dan heb je niks. Geen ‘doodle’, geen goed gevoel, geen mini-verhaaltje.
Nadenken mag je weer na je schrijf-speelkwartier.
Vertel dat maar tegen je kritische stem die je probeert tegen te houden, dat doe ik ook regelmatig.
Ga nu maar snel rondneuzen tussen de berichten op mijn blog. Wens jezelf veel plezier en maak het niet te ingewikkeld.

Liefs, Maureen
PS: bij elke foto geef ik je een extra ‘zetje’. Een stukje van een dialoog, of een paar vragen die je ineens op een idee kunnen brengen. Die hoef je natuurlijk absoluut niet te gebruiken, doe ermee wat je wilt.